Leven met ADD. Het klinkt erger dan het is. Tenminste, dat is mijn mening. Sinds ik officieel de diagnose ADD heb gekregen, is er niet veel veranderd.
Een lange tijd heb ik getwijfeld of ik hier wel of niet over zou schrijven. Veel mensen weten niet precies wat ADD is, of ze denken er negatief over. Veel werkgevers denken er voornamelijk negatief over. Terwijl het alles behalve negatief is. Nou ga ik niet heel diep in op wat ADD is en wat de symptomen zijn, want daar zijn genoeg websites over gemaakt. Ik ga in op hoe ADD deel uitmaakt van mijn leven.

Wat is ADD
ADD is kort voor Attention Deficit Disorde. Mensen met ADD kunnen zich moeilijk concentreren, zijn snel afgeleid, hebben aandachtsproblemen en lijken vaak dromerig. Vaak wordt gezegd dat ADD op ADHD lijkt. Toch is dat niet helemaal waar. Het grootste verschil met ADHD is dat mensen met ADD niet de hyperactiviteit hebben.

ADD en ik
Een tijdje terug viel mij op dat ik snel afgeleid ben tijdens het leren. Dit heb ik natuurlijk mijn hele leven wel gemerkt, maar omdat ik mijn opleidingen altijd met gemak haalde, had ik er geen erg in. Sinds ik op het hbo zit, moet ik er iets meer voor doen. Tijdens het leren heb ik vaak muziek op staan of staat de televisie aan voor het geluid. Alles om mij heen zie ik en dat lijdt mij dan weer af. Toch heeft mij dit nooit belemmerd in het afronden van taken of het leren. Wel had ik het idee dat als ik mij beter zou kunnen concentreren, het studeren nog beter gaat.

Dus via de huisarts heb ik een verwijsbrief gehad om mij te laten testen op ADD. Na een aantal behandelingen, die bestaan uit gesprekken met specialisten (klinkt heftiger dan het is) en een aantal testen, heb ik de diagnose ADD gekregen. En als gevolg heb ik in overleg met de arts gekozen om te beginnen met medicijnen.

Ik mag zelf bepalen wanneer ik de medicijnen wel of niet neem. Dit zal voornamelijk zijn tijdens het leren voor tentamens en tijdens tentamens. Ik weet namelijk dat ik met gemak goed kan leren, alleen laat ik me soms wat sneller afleiden en de medicijnen zorgen ervoor dat ik geconcentreerd blijf.

Waar heb ik dan precies last van
Zoals ik al zei ben ik niet altijd even geconcentreerd. In mijn hoofd gaat alles nog al snel heen en weer, van de hak op de tak. Ik ben er inmiddels aan gewend. En ik laat mij er zeker niet door belemmeren. Toch is het soms wel fijn als het rustiger is in je hoofd, zeker als je nog aan het studeren bent.
Daarnaast ben ik geen held in plannen. Nooit geweest ook. En toch heb ik altijd al mijn werk op tijd af, omdat ik deadline belangrijk vind en mij er dus ook altijd aan houd. Natuurlijk heb ik nog meer dingen die onder ADD vallen. Toch zijn dat niet dingen waarvan ik zelf denk, dat ik er ”last” van heb. Het concentreren en het plannen kan in mijn ogen beter, daarom heb ik hulp gezocht en kan ik nu ook daadwerkelijk zeggen dat het heeft geholpen en nog steeds helpt.

Hoe helpt het dan

Zoals ik al zei ben ik geen held in plannen. Toch merk ik sinds ik blog, dat het fijner is als alle deadlines ergens staan opgeschreven. Mijn telefoon is daar dan net niet goed genoeg voor, omdat die heel veel functies heeft die mij afleiden. Daarom ga ik een agenda van Moleskine kopen. Moleskine heeft agenda’s met genoeg ruimte om alles op te schrijven en een rustige achtergrond. Vooral het feit dat de agenda’s rustig zijn vind ik belangrijk. Bij agenda’s waar op de achtergrond ook maar iets van een figuur staat, dan teken ik het na. En ja, dan wordt een agenda al snel slecht leesbaar.
Op momenten dat ik mij moet concentreren, dan zal ik mijn medicijnen blijven slikken. De medicijnen zorgen ervoor dat alles in mijn hoofd een stuk rustiger is.

ADD is niet erg
Ik weet nog dat tegen mij werd gezegd dat ik nogal onverschillig reageerde op het nieuws dat ik ADD heb. Dit komt omdat ADD niets ergs is. Want naast dat ik niet altijd goed geconcentreerd ben, ben ik blijkbaar ook veel creatiever omdat ik mijn fantasie vaker laat gaan dan mensen zonder ADD. Daarnaast weet ik nu hoe bepaalde dingen komen en vind ik mezelf niet meer raar als ik bijvoorbeeld altijd de tv of radio aan heb staan voor geluid. Er zijn meer mensen met ADD. Of met iets anders. Dat maakt je niet anders. Dat maakt je jezelf.